אז מה הם החומרים החיוניים ואיך ניתן למצוא אותם במזון?
ויטמין E (טוקופרולים)
ויטמין E הינו נוגד חימצון עוצמתי המגן על קרומי התא מפני רדיקלים חופשיים הנוצרים עקב זיהומים סביבתיים.
מעכב את תהליכי הזדקנות התאים, מאיץ תהליכי החלמה בעור, ממריץ התחדשות תאים,משפר עור יבש, מגביר את הלחות בעור, מגן על העור מפני נזק חמצוני היווצרות של רדיקלים חופשיים.
מקורות במזון: שמנים צמחיים בכבישה קרה, אגוזים, זרעי חמניה,נבטים, דגנים מלאים (שיפון,גריסים, אורז מלא), דוחן, סויה שעועית אזוקי, תרד, כרוב, ברוקולי אוכמניות ומנגו. מקורות מן החי: כבד, ביצים, מוצרי חלב ודגים.
ויטמין C
נוגד חמצון עוצמתי השומר על תאי הגוף מהזדקנות מוגברת הנגרמת כתוצאה מפגיעת רדיקלים חופשיים. ויטמין C מהווה חלק אינטגרלי מתהליך הייצור של חלבון הקולגן המצוי בכל רקמות החיבור, הגידים והעצמות כולל העור . הקולגן אחראי על גמישות העור, יצירת מראה עור צעיר ואלסטי וחידוש תאי העור .
ויטמין C חיוני לעור,משפר וממצק את פני העור, משפר את כושר ההחלמה ואת הלחות של העור, מגן מפני רדיקלים חופשיים וחשוב למבנה השיער וציפורניים חזקות.
מקורות במזון: פלפל אדום, ברוקולי, כרובית, קייל, עלים ירוקים,תות שדה, קיווי, מנגו, עגבניה, פירות הדר ופולי סויה.
ויטמין A (רטינול/קרטנואידים)
ויטמין A הינו ויטמין מסיס שומן, משמש כנוגד חמצון עוצמתי המגן על תאי הגוף מפני רדיקלים חופשיים. הגוף יודע לייצר אותו מבטא קרוטן ממזונות מן הצומח ובצורתו הטבעית כרטינול ממזונות מן החי. ויטמין A חיוני לשמירה על רקמות חיבור העור, על בריאות העיניים, ותפקוד מערכת החיסון.
מעכב את הזדקנות העור והיווצרות קמטים, חיוני לייצור תקין של תאי עור והתחדשותם, שומר על עור רך וגמיש, מחזק שיער שביר ומסייע לטיפול בקשקשים. מחסור בויטמין A גורם להפרעות בייצור תאי עור תקינים, לכן עלול לגרום לעור יבש ומחוספס, מחלות עור, אקנה, ציפורניים שבירות, קשקשת ועוד.
מקורות במזון: מהצומח (בצורת בטא קרוטן) פירות וירקות כתומים (גזר, דלעת, בטטה, תפוזים, מנגו, מלון, משמש) ירקות בעלי פיגמנט ירוק כהה (עלים ירוקים, ברוקולי, תרד, כרוב); מהחי (בצורת רטינול) כבד, חמאה, חלמון ביצה, שמן דגים. הויטמין רגיש לאור ומתחמצן בקלות ואף נהרס בטיגון מזונות.
ביוטין (ויטמין H)
ביוטין הינו ויטמין ממשפחת ויטמיני B (קיימים 8 סוגים) הוא חיוני לסינתזה של חומצות שומן ודרוש ליצירת חלבונים כגון קולגן וקרטין מחומצות אמינו אשר אחראים על בניית רקמות העור. הביוטין חיוני לצמיחת שיער וחיזוק ציפורניים. חוסר ביוטין עלול לגרום לנשירת שיער ולציפורניים שבירות וסדוקות ועור יבש.
מקורות במזון: שמרי בירה, אגוזים וזרעים, קטניות (עדשים ופולי סויה), שיבולת שועל, סובין חיטה, פטריות, מוצרי סויה, אבוקדו, בשר, דגים מוצרי חלב וביצים.
צורן
אחד מהמינרלים הנפוצים בטבע וידוע גם בשם "סיליצאה" .הצורן תומך ביכולת שיקום התאים, מגביר את הלחות בעור, מסייעת לייצור קולגן ואלסטין ולכן משפיע על גמישות ומוצקות העור, מסייע לטיפול בעור יבש ומחוספס, תורם למראה שיער בריא וציפורניים חזקות.
מקורות במזון: צמח השבטבט, שיבולת שועל (בכמות גבוה), מלפפון, דגנים מלאים (דוחן, שעורה), תפוחי אדמה, ירקות.
ברזל
ברזל הוא מינרל קורט בעל חשיבות רבה והשתתפות בייצור ופעילות חיונית במגוון תהליכים בגוף האדם. חיוני ליצירת החלבונים קולגן ואלסטין המהווים מרכיב עיקרי ברקמות החיבור בעור.
חוסר ברזל בד"כ מתאפיין בעור פנים ושפתיים חיוורות, עור יבש ומתקלף, נשירת שיער, שיער שברירי ציפורניים שבירות וחריצים.
מקורות במזון: מהצומח: שמרי בירה, דגנים מלאים (קוואקר, קינואה), קטניות, זרעים ואגוזים, עלים ירוקים, סלק, אפונה,פירות יבשים,טחינה מלאה, מולסה פולי סויה. מהחי: בשר בקר והודו, איברים פנימיים, דגים וביצים.
ספיגה חומצית משפרת את ספיגת הברזל לכן מומלץ לצרוך מזונות המכילים ברזל ביחד עם מזונות המכילים ויטמין C. ישנם מזונות המעכבים ספיגת ברזל, כגון מוצרי חלב, דגנים מלאים וקטניות המכילים פיטאטים, תרד, עלים ירוקים כהים המכיל אוקסלאטים, תה, שוקולד ויין המכיל טאנינים, קולה, קפה ותה המכילים קופאין.
סידן
סידן הינו המינרל הנפוץ בגופינו 99% מהסידן מצוי בעצמות ובשיניים. הסידן חיוני לתפקוד תקין של תאי הגוף, לגדילה ושמירה על בריאות רקמת העור והציפורניים. מחסור בסידן מבטא בתסמינים הקשורים למערכת העצבים, השרירים והדם, עם זאת יובש בעור, ציפורניים שבירות והתקרחות הם גם חלק מהתסמינים.
מקורות במזון: מן הצומח: כרוב כרובית, ברוקולי, אספרגוס, צנון, טחינה מלאה, גריסי פנינה, שקדים, פולי סויה, קטניות. מן החי: סרדינים ומוצרי חלב.
ויטמני C, D ו A מגבירים את ספיגתו בעוד שמינרלים כגון ברזל, מגנזיום ונחושת מעכבים את ספיגתו. צריכה מוגברת של מזונות עתירי נתרן, סוכרים קופאין, שומן, חומצה פיטית ואוקסאלית עלולים לפגוע בספיגת הסידן.
|