כיצד רופאים דרמטולוגים מתייחסים לאקנה?
אם תחפשי בגוגל פתרונות או טיפול באקנה, תמצאי מידע שמתמקד במוצרים ותרופות לטיפול במצב. במשך שנים, רופאי עור הציעו לטפל באקנה באמצעות אנטיביוטיקה וחומרי ייבוש. התיאוריה העומדת מאחורי שיטת טיפול זו היא כי על ידי הריגת חיידקים והפחתת שמן על העור, התפרצויות האקנה יופחתו.
בדרך כלל רופאי העור מתייחסים לאקנה כמו לניקוי דליפת שמן - היפטרי מהשמן על פני השטח, והכל יהיה טוב יותר, נכון?! הבעיה בגישה זו היא שהיא מתייחסת רק להיבט אחד של אקנה: הסימפטום עצמו. הייתי מעדיפה שרופאי העור יתייחסו יותר לשורש הבעיה מאשר לסימפטום.
איזו תזונה מתאימה לאקנה?
זהו, ללא ספק, התחום החשוב ביותר לבדיקה, וסביר שנמצא כמה הרגלים הזקוקים לשינוי.
אקנה הוא מצב דלקתי שנוצר משילוב של חיידקים עם כימיקלים ופעילות תאית בעור. במצב דלקתי זה נוצרת זרימת דם מוגברת (הגורמת לאדמומיות), ותאי הדם הלבנים מנסים לסלק את החיידקים הפוגעים, מה שמוביל למצב מוגלתי, מתחת ועל פני העור (זהו בעצם הפצעון).
אז איזו תזונה מעוררת מצב דלקתי בעור?
האם אכילת סוכר גורמת לאקנה?
זהו אחד הגורמים המרכזיים להיווצרות דלקת בעור. כמעט כל סוכר - גלוקוז, פרוקטוז, סוכרוז, לקטוז - כל ה"אוזים" הם סוכר - כך שעדיף להימנע מהם.
נסי לקבל את המתוק ממאכלים טבעיים ולא מעובדים כמו פירות המכילים גם סיבים תזונתיים. אם את חושקת ביותר מזה, אכלי קוביית שוקולד מריר אחר הצהריים - הוא מכיל נוגדי חמצון שתורמים לך.
הנה טריק מגניב להורדת החשק למתוק: הכיני חליטה מצמח הג'ימנמה (ניתן להשיג בחנויות טבע)
האם אכילת מוצרי חלב גורמת לאקנה?
הרפואה הסינית ידעה זאת מזמן, מוצרי חלב מגבירים את ייצור הליחה ומעכבים את פעולת העיכול. נסי לעבור לחלב שקדים והעדיפי גבינות עזים וכבשים אם אתם זקוקים לגבינה - הם קלים יותר לעיכול.
האם אכילת חיטה / גלוטן גורמת לאקנה?
יותר מדי שינויים גנטיים בגידול החיטה גרמו לבעיית אי סבילות לגלוטן. אצל רובנו גלוטן גורם לנפיחות, גזים וכאבי בטן, כמו גם לדלקת כללית בגוף.
ידוע שעדיף להימנע מקמח לבן/חיטה, פסטה מחיטה ולחם ואפילו דגנים מלאים יכולים לגרום לדלקת אצל אנשים מסוימים, במיוחד כשמדובר בדגנים מהונדסים גנטית.
למרבה המזל, ישנה מודעות גבוהה כיום ופותחו מוצרים רבים ללא גלוטן, גם דגנים נטולי גלוטן ועשירים בחלבונים כמו קינואה ודוחן.
האם אכילת חומצות שומן מסוג OMEGA-6 גורמת לאקנה?
מדובר בחומצות שומן חיוניות לתזונה שלנו מכיוון שגופנו לא מסוגל לייצר אותן בעצמו.
מעט חומצות אומגה 6 זה בסדר, אך כשאנו צורכים כמות גדולה מידי הן הופכות לדלקתיות. חומצות אלה קיימות בשמן סויה ובשמן תירס. חומצות שומן אומגה 6 קיימות בכמויות עצומות בתזונה המערבית המודרנית.
עם המצאת המזון המהיר וההתמקדות במזון מהיר, נוצר חוסר איזון בתזונה שלנו. החדשות הטובות? ניתן לתקן את חוסר האיזון על ידי הוספת אגוזי מלך, אורז בר, אדממה, פשתן ודגים כמו סלמון לתזונה שלך, וכמובן הפחתת מזון מעובד ומטוגן.
נמצא כי הגורמים הישירים ביותר לאקנה, למחלות, סוכרת, בעיות מעיים, דיכאון, אלרגיות ופיברומיאלגיה היא אכילת מזון מהיר.
האם אכילת בשר גורמת לאקנה?
רוב הבשר שנמכר בשווקים כיום מלא בהורמונים שמשפיעים לרעה על גופנו. ברוב מוצרי הבשר יש עודף שומן רווי עקב תזונה לקויה של הבקר וחוסר תנועה מאולץ. אפילו בשר אדום איכותי מכיל מולקולה בשם Neu5Gc, שאינה קיימת בבני אדם, ונתפסת על ידי מערכות החיסון שלנו כגורם זר, וכך נוצרת דלקת. לכן, מומלץ לבחור בחלבון סויה לא מהונדס גנטית, שעועית, דגנים עשירים בחלבון או דגים בריאים יותר במקום הצ'יזבורגר.